MENÜ

Anna Apartmanház
Legjobb szállás olcson!!!!

Maroslele hazánk délkeleti részén (Csongrád megye) a Körös és a Maros között, az utóbbi folyó jobb partján fekszik. Falunktól nem messze torkollik a Maros a Tiszába. A folyók szabályozása előtt erősen vízjárta vidék volt. Hatalmas nádasok, ingoványos mocsarak borították e tájat, ahol a történelem hajnala óta élnek emberek, akiknek nyomait számos ásatás tárta fel. Környékünkön igen meleg a nyár, a napsütéses órák száma eléri a 2050-et. 
Az évi középhőmérséklet 11,4 fok. Viszonylag kevés eső esik: 5-600 mm évente. Maroslele talajfélesége réti agyag, amely száraz időben mélyen megrepedezik, tartós esőzés után sártengerré változik. Ez a talaj termi a messze földön híres lelei fokhagymát, amely kiváló tulajdonságai miatt keresett exportcikk.

Maroslele vidéke ősidők óta lakott. Első írásos említése 1274-ből származik: -Leleu, Lelee in Chanad. A kis jobbágyfalu nevének eredete nem tisztázott, de valószínűleg az ősmagyar Lél, Lehel személynévből származik. A lele szó elődeinknél kísértetet, visszajáró lelket jelentett. 1596-ban a törökökkel együtt harcoló tatárok elpusztítják. Kétszáz évi legelőként hasznosítják területét a közeli Makó városának lakosai. A XVIII. század végén makói zsellérek telepednek le és dohánytermesztéssel foglakoznak. A XIX. század elején a Csanád Megyei Püspökség birtokába kerül. 1873-ban jogilag is elismert község lett, lakói az 1900-as évek elején megváltják a püspöktől az addig bérelt földjeiket. Dessewffy Sándor püspök nagy jótevője volt a falunak. Hozzájárult a templom és az iskola építéséhez, és más kegyes cselekedeteivel is támogatta Lele lakosságát, akik hálából 1908-ban Püspöklelére változtatják a község nevét. A két világháború rengeteg lelei katona életét követelte, ennek ellenére a falu létszáma folyamatosan gyarapodott. 1944. október 8-án orosz csapatok vonulnak be a községbe. 1950-ben a tanács megalakulása után a falu nevét Maroslelére változtatják.

Jelenleg Maroslele lakosainak száma 2300 fő, a falu mezőgazdasági jellegű település. Legnagyobb területen termesztett növényeink a fokhagyma, a fűszerpaprika, gabona és takarmánynövények. A község vezetését választott képviselő-testület látja el. Az önkormányzat 95 óvodásról és 210 általános iskolás korú gyermekről gondoskodik. Szociális intézményeink: a védőnői és gyermekjóléti szolgálat, fogorvos, orvos, idősek klubja, gyógyszertár. A község csaknem valamennyi utcája szilárd burkolatú, a házak nagy része földgázfűtésű, telefonnal felszerelt. 1986-ban alakult meg az Általános Művelődési Központ, helyet adva az óvodának, az általános iskolának és a színes közművelődési életnek. A több mint száz éves általános iskola öreg falai között fiatalos lendületű pedagóguscsapat dolgozik. A gyermekközpontú - helytörténetet és informatikát is oktató - általános iskola igyekszik megfelelni a községben élők igényeinek és a kor elvárásainak. Az iskolánkban működik a Makói Magán Zeneiskola. Az ÁMK öntevékeny civil szerveződéseket is támogat, így a Nyugdíjas klubot, a Sportegyesületet; helyet ad a Rozmaring gyermek néptáncegyüttesnek. Október második vasárnapján Mária naphoz kapcsolódóan van a falu búcsúja, ekkor rendezzük immár hagyományosan a Lelei Napokat. 
Szeretettel várjuk Maroslelére!

 

Asztali nézet